Vi ved det alle sammen: at vi får det bedre af at være ude i naturen.
Den gør os godt både mentalt og fysisk. Det er der en grund til:
Vi, mennesket, ER natur, og vi er gennem tiden udviklet i samspil med naturen.
Flere undersøgelser har vist, at naturen er det sted, vi bedst slapper af. Ophold i naturen udløser og øger mængden af endorfiner (lykkehormon), og stressniveauet sænkes, og naturen er med til at skabe balance i vores nervesystem. Når vores stressniveau er sænket og vi har rimeligt ro på os, er vores muligheder for at se nye muligheder og løsninger større. Vores hjerne bruger ikke så meget energi på at være, når vi er i naturen, fordi der er vi bare. Naturen er bare, og der kræves ikke så meget af os og vores opmærksomhed, hvorimod i samfundet i dag, på arbejdspladsen, privat i familien, i fritiden og med al den informatonsteknologi vi bombarderes med, analyserer og bearbejder vi konstant, bevidst eller ubevidst, de indtryk og lyde, vi får, og vi er "på" hele tiden.
Fokuseret og spontan opmærksomhed Det er især i bymiljøer med måske en stresset hverdag og fanget i hamsterhjulet, vores hjerne nærmest er overloadet eller på overarbejde af sanseindtryk, og hvor vores hjerne er rettet mod den "fokuserede" opmærksomhed 80% af vores tid. Vi når ikke at restituere os og få ladet batterierne op igen. De resterende måske kun 20% af vores tid bruger vi på den "spontane" opmærksomhed. Den spontane opmærksomhed sker, når vi er i et miljø, hvor man bare kan være her og nu uden fysiske eller mentale krav og forventninger, uden at skulle være beredt og på vagt. Hvis vi ikke bliver restitueret, og vi er for meget i den fokuserede opmærksomhed, kan hjernens hippocampus (center i hjernen til regulering af stress, og som også spiller en stor rolle i forbindelse med orienteringsevne og hukommelsen) blive belastet i en sådan grad, at amygdala (område i hjernen hvor bl.a. frygt og forsvarsmekanismer håndteres) tager styringen, og stress, angst og depression kan udvikles. Det er, når vi er i naturen, vi benytter os af den spontane opmærksomhed.
De fire søjler I Naturterapi har vi fokus på fire søjler:
Natur
Krop
Psyke
Fælleskab
Kombinationen af disse er nøglen til spontan opmærksomhed og til at styrke vores håndtering af stress, angst og depression. Metoden kan også anvendes i forbindelse med at skabe mere trivsel, og forebyggende for at undgå stress, angst, depression og psykiske sygdomme.
Ifølge WHO vil psykisk sygdom i 2020 avancere til en førsteplads over de mest belastende sygdomme for individet samt for samfundet generelt. En række udenlandske undersøgelser tyder på, at ca. 20 % af befolkningen i løbet af et år, vil have psykiske symptomer svarende til kriterierne for en eller flere psykiske sygdomme - i alt 700.000 - 800.000 voksne danskere. Det estimeres at ca. 5 % af den voksne befolkning i Danmark oplever angst eller depression.
I naturterapi arbejder vi bl.a. med vores kropsbevidsthed gennem sanseøvelser og bevægelse, vores fokuserede/styrede og spontane opmærksomhed, vores følelser, vores nervesystem, åndedrættet og meget mere, alt sammen ud fra teorien BIOPHILIA, som tager udgangspunkt i, at relationen mellem naturen og mennesket har en positiv indflydelse på menneskets psyke. På vores ture ude i naturen vil du få øvelser og konkrete redskaber med dig til at håndtere dine udfordringer, som du altid vil kunne bruge i livet fremover.
Naturterapi er til dig, der er ramt af stress, angst og/eller depression, eller som ønsker at forebygge dette. Det er til dig, der ønsker at opnå mere balance, trivsel og nærvær i dit liv. Unge med lavt selvværd, pres, stress og høje forventninger til sig selv vil have stor gavn af et naturterapi forløb til opbygning af større tro på sig selv og til at opnå mere balance med sig selv.
Når vi samtidig er i et trygt og fortroligt fællesskab med andre, der hver især har deres historie, kan vi udveksle erfaringer, om hvordan vi har håndteret kriser, eller vi kan hjælpe hinanden med at komme videre. Det kan ske, når vi f.eks går sammen, eller hvis vi sidder sammen ved bålet, som giver ro og stimulerer sanserne, som skaber plads til at tale om vores oplevelser på en tryg måde, og som får os til at falde til ro og er med til at ændre vores opmærksomhed fra den fokuseret til den spontane opmærksomhed, men også hvor vi kan opleve samhørigheden med andre og ikke føle os alene med vores udfordringer.
Jeg tilbyder både individuelle forløb og gruppeforløb i naturterapi. Kom med på en af mine "anderledes" skovture for at få en lille smagsprøve på, hvad naturterapi er.